İş

Fed’in karar günü, Nvidia’nın trilyon dolarlık kapanışı, Microsoft-Activision anlaşmasına engel: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Fed politikacıları faiz oranı konusunda karar vermeye hazırlanırken bankanın borçlanma maliyetlerini sabit tutması bekleniyor. Öte yandan Kaliforniya’daki bir federal mahkeme, Microsoft ile Activision Blizzard arasındaki dev birleşmenin tamamlanmasını engellerken, Nvidia’nın değeri ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı.

1. Fed kararı için son geri sayım

BeslediÇarşamba günkü iki günlük toplantısının ardından yeni bir para politikası duyurusu yapmaya hazırlanırken, yatırımcılar merkez bankasının uzun süredir devam eden faiz artışlarını yumuşatıp yumuşatmayacağını veya borçlanma maliyetlerini daha da artırıp artırmayacağını bilmek istiyor.

Özellikle Salı günü açıklanan verilerin, dünyanın en büyük ekonomisinde manşet enflasyondaki artışın Mayıs ayında beklenenden fazla gerilediğini göstermesinin ardından, tahminlerin çoğu artışların ortasını işaret ediyor.

yıllık bazda %4 ile Tüketici fiyat endeksi2021’in başından bu yana en düşük seviyesine ulaştı ve art arda on bir aydır düşüşte.

Ancak bu rakam hala Fed’in %2’lik hedefinin oldukça üzerinde ve işgücü piyasası güçlenme belirtileri gösteriyor. Bu, Fed yetkililerinin faiz artırımlarını durdurmayı seçseler bile bu hareketin süreksiz olduğuna dair sinyal verebileceğini gösteriyor.

2. Vadeli işlemler, Fed açıklaması öncesinde karıştı

ABD borsa vadeli işlemleri, yatırımcılar Fed’in nihai politika kararını beklerken Çarşamba günü karıştı.

Dow%0.10 düştü, S&P 500%0,19 arttı ve Nasdak 100%0.27 yükseldi.

Tüm büyük endeksler, beklenenden zayıf ABD enflasyon bilgilerinin ardından Salı günü güçlü karlar bildirdi. Dow Jones Sanayi Ortalaması%0.43, S&P 500%0,69 ve teknoloji yüklü Nasdaq Kompozit%0,83 arttı.

Investing.com’un Fed Oranı İzleme Aracı Verilere göre, Fed’in gösterge faiz oranını %5,00-5,25 aralığında sabit tutma ihtimali %91’in üzerinde. Bankanın borçlanma maliyetlerini çeyrek baz puan artırma ihtimali ise %10’dan az.

3. Federal mahkeme, Microsoft-Activision birleşmesini kalıcı olarak engelledi

Bir Kaliforniya federal mahkemesi, ABD antitröst düzenleyicilerinin Microsoft‘Şöhret Activision Blizzardile 69 milyar dolarlık dev birleşmenin tamamlanmasına kalıcı bir engel konulması talebi lehinde.

FTC daha önce mahkemeden, ajans anlaşmanın yasallığına ilişkin kendi idari incelemesini yürütene kadar nihai birleşme konusunda ihtiyati tedbir almasını istemişti ve bu yıl daha sonra başlaması bekleniyor.

Kaliforniya’daki bir ABD bölge mahkemesi yargıcı daha sonra birleşmeyi önümüzdeki hafta yapılacak iki günlük bir duruşmaya kadar askıya aldı. Bu duruşmada federal mahkeme tedbir kararının gerekli olup olmadığına karar verecek.

FTC, video oyunları bölümünde şimdiye kadarki en büyük fikir birliği olan bu birleşmenin rekabeti azaltacağına inandığının sinyalini verdi. Microsoft ise anlaşmanın hem oyuncular hem de şirketler için hayırlara vesile olacağını söyleyerek buna katılmadığını gösteriyor.

Microsoft ve Activision, tedbir kararına karşı yasal argümanlarını Cuma gününe kadar sunmalıdır. FTC’nin yanıt vermesi için 20 Haziran’a kadar zamanı olacak.

4. Nvidia kapanışı 1 trilyon doların üzerinde bir değerlemeyle yaptı

NVIDIA ŞirketiŞirketin ilk kez 1 trilyon doları aşan değerle işlem gününü tamamladığı seansın dönüm noktasının ardından piyasa öncesi süreçlerde hisseleri yükseldi.

California merkezli Nvidia, Trilyon Dollar Club’a ilk kez geçen ayın sonlarında, hisse senedi fiyatı 404.87 $ eşiğini aştığında girdi. Ancak düne kadar bu seviyenin üzerinde kapanmamıştı.

Şirket, AI’ya olan ilgideki patlamadan büyük ölçüde yararlandı ve bu eğilimin güçlü talebi desteklemesini beklediğini söyledi. Bu iyimserlik, otomatik teknolojiyle temas kuran diğer şirketleri cesaretlendirdi.

Nvidia ortada Amazon, elmave Microsoft da dahil olmak üzere trilyon dolarlık değerlere ulaşan bir dizi büyük teknoloji oyuncusundan biri.

5. Shell temettü artırma planını özetliyor

Kabuk, CEO Wael SawanŞirket, “performans, disiplin ve sadeleştirme” yoluyla yatırımcının işletmeye olan sarsılan güvenini yeniden kazanmaya çalışırken, temettüsünü artırmayı ve harcamaları kısmayı hedefleyeceğini söyledi.

Avrupa’nın en büyük enerji şirketi, genel hissedar dağıtımlarını, daha önce %20 ila %30 arasında olan operasyonlardan elde edilen nakit akışının %30 ila %40’ına çıkaracağını söyledi. Bu planın bir parçası olarak Shell, ikinci çeyrekten itibaren temettüsünü %15 artıracak, hisse geri alım oranı ise 2023’ün ikinci yarısı için en az 5 milyar dolara çıkacak.

Bu arada, sermaye harcamaları bu yıl için planlanan 23 ila 27 milyar $ aralığından 2024 ve 2025 için yıllık 22 ila 25 milyar $’a düşürülecek.

Shell, bu önerileri bugün daha sonra New York’ta bir yatırımcı konferansında sunacak. Reuters’e göre, hissedarların şirketin petrol ve gazdan yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu işletmeler lehine uzaklaşma planlarına şüpheyle yaklaştıkları bir dönemde, Sawan şirketin hisse fiyatını desteklemeye istekli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu